MEMOLUB® HPS

MEMOLUB® HPS je samostalni elektro-mehanički uređaj za podmazivanje jedne ili više pozicija. Zbog visokog pritiska od 25 bara, pod kojim se istiskuje mazivo, otvaraju se široke mogućnosti primjene, što nije slučaj sa konvencionalnim sistemima. MEMOLUB® HPS može se upotrebljavati i sa mjesta koje je udaljeno do 8 m od tačke podmazivanja. Takvim načinom upotrebe mogu se izbjeći opasne ili nepristupačne pozicije, a radnik koji obavlja poslove održavanja, može raditi brzo i na siguran način.

 

MEMOLUB® u ulozi centralnog sistema za podmazivanje

MEMOLUB® u kamenolomu

Tri veličine : Standard, Mega i Giga

Instaliranjem MEMOLUB® HPS sistema može se izbeći zaustavljanje strojeva radi podmazivanja (nemoguć pristup, pokretne komponente itd.). MEMOLUB® HPS se takođe može upotrijebiti kao mini centralni sistem za podmazivanje. U kombinaciji sa progresivnim distribucijskim blokovima, MEMOLUB® HPS podmazivanje na više pozicija, prijedstavlja jednostavan i ekonomičan način smanjivanja troškova održavanja.
MEMOLUB® HPS postoji u tri veličine; STANDARD sa punjenjem 120 cm3, MEGA sa punjenjem 240 cm3 i GIGA sa punjenjem 480 cm3.

PUMPA

Klipna pumpa uređaja MEMOLUB® HPS istiskuje mast ili ulje pod pritiskom do 25 bara. Taj visokoučinkoviti sistem u mogućnosti je pumpati masti sa viskozitetom baznog ulja do 15 000 mm2/s pri radnim temperaturama.
MEMOLUB® HPS može pumpati konvencionalne višenamjenske masti pri temperaturama do -15°C. Pri upotrebispecijalnih masti moguće je podmazivanje i na -25°C.
MEMOLUB® HPS je u potpunosti samostalan uređaj. Napaja se baterijama. Potrošnja energije je vrlo niska, čak i pri visokim pritiscima. MEMOLUB® HPS isprazniće 240 cm3 punjenje pri konstantnoj temperaturi od 0°C ili 480 cm3 punjenje pri +5°C, čak uz kratkotrajno niže ekstreme temperature, bez zamjene baterija.
Za upotrebu na nižim temperaturama moguće je dobiti posebne baterije kao i specijalne masti.

 

 

MEMO
MEMO jedinica jedinstveni je sistem za podešavanje dnevnog doziranja masti putem MEMOLUB® HPS. MEMO jedinica početno se programira, a zatim se trajno namjesti na poziciju podmazivanja. Radnici koji su zaduženi za održavanje, ne treba pri svakoj intervenciji pamtiti
podešene parametre pa je na taj način pojednostavljena organizacija posla. Programiranje memo jedinice je jednostavno i brzo. Tabela u nastavku pokazuje standardne veličine podešenih parametara.

MEMOLUB® se može upotrijebiti za podmazivanje
do 8 pozicija

PUNJENJE I BATERIJE ZA ZAMJENU
Jeftino zamjenjivo punjenje i baterije, jedini su potrošni materijal potreban pri višegodišnjoj upotrijebi MEMOLUB® HPS. MEMOLUB® HPS moguće je upotrebljavati sa različitim tipovima masti kao što su višenamjenske, za teške radne uvjete, za niske i visoke temperature, za otvorene zupčanike, za upotrebu u prehrambenoj industriji i sa mastima N.L.G.I. razreda do gradacije 2/3. Upotreba MEMOLUB® HPS zajedno sa mastima za teške uvjete posebno je učinkovita pri podmazivanju ležajeva u uvjetima vlage i/ili prašine kao npr. u kamenolomima, cementarama i čeličanama.
MEMOLUB se takođe može upotrebljavati na način da se zamjenjivo punjenje napuni uljem za podmazivanje lanaca. Zamjena punjenja je lak, jednostavan i brz postupak. Može se obaviti na mjestu podmazivanja ili u radionici. Zahvaljujući MEMO sistemu, MEMOLUB® HPS nije vezan uz određenu MEMO jedinicu ili poziciju podmazivanja. Svaki MEMOLUB® HPS poštovaće podešene vrijednosti na bilo kojoj instaliranoj MEMO jedinici. Baterije su namjenjene upotrijebi u temperaturnom području od -5°C do +50°C i za kratkotrajno niže temperature. Za niže temperature moguće je dobiti posebne baterije.
MEMOLUB® HPS moguće je nabaviti i u verziji EPS izrade (External Power Suply) – vanjski izvor napajanja.
MEMOLUB® HPS napaja se iz mjesta napajanja strojeva koji podmazuje, i zato je u pogonu jedino dok stroj radi.

ORGANIZACIJA
Računalni program MEMOLUB® MANAGER, obuhvaća sve aspekte MEMOLUB® HPS podmazivanja:
lokacije pojedinačnih uređaja, zamjenu punjenja, rutinski prijegledi, proizvodi, zalihe,…
MEMOLUB® HPS vrlo je značajan kod optimizacije podmazivanja putem Castrol Plus Programa.

SMANJENJE TROŠKOVA ODRŽAVANJA
Upotrebom MEMOLUB® HPS, radnici zaduženi za održavanje koji su prije obavljali podmazivanje ručno, imati će više vremena za važnije poslove kao što su preventivno i plansko održavanje. Na taj način smanjeni su troškovi zbog zamjene dijelova i gubitka proizvodnje radi zaustavljanja strojeva.
Često podmazivanje u malim količinama smanjiti će ukupnu potrošnju maziva i produžiti životni vijek mehaničkih komponenti. Podmazivanje se mora obavljati dok je stroj u radu. Dovođenje pravog maziva u pravom trenutku i u pravim količinama osnovna je funkcija podmazivanja a sa MEMOLUB® HPS postižete upravo to.

Dužina cijevi koja se može upotrijebiti sa MEMOLUB® HPS zavisi od viskoznosti baznog ulja masti koja je u upotrebi kao i radnoj temperaturi.Unutrašnji prečnik cijevi i krajnji priključak takođe utiču na dužinu cijevi.
MEMOLUB® HPS osigurava stepen zaπtite IP66 u skladu sa propisom IEC 60529.